En ordningsvakt. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Inköpen av ordningsvakter och väktare har ökat kraftigt i många kommuner och landsting. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Landstingen och kommunerna köper mer bevakning

1:04 min

Kommunernas och landstingens kostnader för ordningsvakter och väktare har ökat kraftigt de senaste åren. Men för landstinget i Värmland har utgifterna tvärtom minskat.

Under förra året köpte kommunerna och landstingen i Sverige bevakningstjänster för totalt 1,6 miljarder kronor, enligt tidningen Dagens Samhälle. Det är en ökning med 37 procent på två år.

Bland annat har det blivit vanligare att kommuner använder ordningsvakter för att komma tillrätta med ordningsproblem i centrum.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, är man oroade över utvecklingen.

– Det är helt klart att polisbristen bidrar till det här", säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande frågor på SKL, till Dagens Samhälle.

Bland kommunerna är det storstäderna som toppar, Stockholm, Göteborg och Malmö. Sexa på kommunlistan är Örebro på 16 miljoner kronor, en ökning med 65 procent på två år.

Allra mest betalar Stockholms läns landsting, 289 miljoner kronor, en ökning med 15 procent. Även där är det de mest folkrika landstingen och regionerna som köper mest bevakningstjänster.

Men landstinget i Värmland har tvärtom minskat kostnaderna för bevakningstjänster, enligt statistiken som Dagens Samhälle har fått från konsultföretaget Doublechecks databas. Landstinget betalade 1,8 miljoner kronor förra året, en minskning med 23 procent på två år.

Karlstads kommuns utgifter ökade däremot och låg förra året på knappt 800 000 kronor. Det är drygt 100 000 kronor mer, jämfört med två år tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista