Enperson ligge ri en sjukhussäng. Foto: Tore Meek/TT.
1 av 2
Foto: Tore Meek/TT.
Camilla Skogsberg, biträdande avdelningschef på avdelning sju, Henrik Jansson, sjuksköterska avdelning sju, Eva-Britt Karlsson, avdelningschef på avdelning sju
2 av 2
På avdelning sju arbetar Camilla Skogsberg, biträdande avdelningschef, Henrik Jansson, sjuksköterska, och Eva-Britt Karlsson, avdelningschef.

På avdelning sju är döden vardag

Eva-Britt Karlsson: "Många har ett behov av att sammanfatta sitt liv"
11 min

Imorgon är det alla helgons dag och under veckan som gått har vi pratat mycket om döden. Men hur är det att jobba med döden. Att ha döden som vardag.

Avdelning sju på centralsjukhuset i Karlstad är en onkologisk och palliativ vårdavdelning. Det finns tolv onkologiska vårdplatser och åtta palliativa vårdplatser.

Ibland kan jag känna att andra saker inte är så viktiga"

Lite kort förklarat så handlar onkologi på den avdelningen om en bromsande och symptomlindrande behandling på patienterna och i den palliativa vården riktar man in sig på en god symptomlindring. Alltså vård i livets slut, lindrande vård för de svårast sjuka och döende.

Mellan två och tre personer dör varje vecka på avdelning sju. För många av oss är kanske döden något som inträffar ett antal gånger i våra liv. Desto äldre vi blir desto fler. Men hur är det då att ha döden som vardag.

– Ibland kan jag känna att andra saker inte är så viktiga. Med småsaker. Då kan jag tänka, jaja vi lever ju i alla fall. Men sedan så kan man ju känna en väldig trötthet också. När vi har haft mycket personer som berör en. Det händer ju något med en så klart, berättar Eva-Britt Karlsson som är avdelningschef på avdelning sju.

Man väntar inte med saker och ting"

– Jag känner att under den tid jag har jobbat här har jag fått en annat perspektiv på både livet och döden, säger Henrik Jansson, som är sjuksköterska på avdelning sju.

– Man lever sitt liv med den vetskapen på ett annat sätt kanske om man arbetar på en sådan här avdelning. Att döden finns. Så det man vill göra, det gör man. Man väntar inte med saker och ting, säger Camilla Skogsberg som är biträdande avdelningschef på avdelning sju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".