Orla Kristoffersen. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Orla Kristoffersen, polisen Värmland Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Verktyg för stora värden stjäls på byggen

0:56 min

De senaste två månaderna har verktygsstölderna ökat rejält i Karlstadstrakten, enligt polisen. Det är från containrar vid byggarbetsplatser som verktygen stjäls.

Det är verktyg för stora pengar som försvinner i samband med stölderna. Lokalpolischefen i Karlstad, Orla Kristoffersen, ger exempel på ett fall där stöldgodset var värt 500 000 kronor. Samma byggarbetsplats har drabbats av två stölder till, båda med följden att verktyg för flera hundra tusen kronor försvunnit.

– Det är organiserade kriminella ligor som sysslar med det här. När de gör inbrotten är de är väl förberedda i form av fordon och olika verktyg som behövs för att ta sig in i containrarna, säger Orla Kristoffersen.

Han har ingen förklaring till ökningen just de senaste månaderna, men att Karlstad kryllar av stora byggen just nu gör området attraktivt för verktygstjuvarna. Samma mönster syns även i Örebro, där greps två misstänkta verktygstjuvar.

– Det bekräftade bilden vi har, att det är internationella ligor som är här och stjäl verktyg för att sedan transportera ut dem ur riket för försäljning, säger Orla Kristoffersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista