Johan Pennerborn
Färjestadstränaren Johan Pennerborn. Foto; Mats Fagerström P4 Värmland

FBK:s succétränare ger sin syn på framgången

Johan Pennerborn "Jag brukar prata om livspussel"
4:46 min

Experterna har haft fel när det gäller Färjestad i år, ett lag som de flesta tippade som ett mittenlag eller ännu sämre. Men, just nu toppar laget SHL och spelar en fartfylld ishockey.

Det har varit ett antal tunga år för FBK med uttåg tidigt i slutspelen sedan det senaste SM-guldet 2011. Men 46-årige Johan Pennerborn, som hockeyfostrats i Köping, verkar ha fått laget på rätt köl.

Pennerborn som själv spelat med bland annat Sunne i 11 säsonger och 2 i Västervik och sedan via Grums, Leksand och Färjestads U16-lag som ledare blev assisterande tränare förra säsongen och ny huvudtränare i år har lyft laget till toppen av SHL i år. Vad är då hemligheten?

– Jag tror inte det är någon hemlighet direkt utan om vi ska vara ärliga mot oss själva så hade Färjestad tappat  lite mark. Sedan är jag ju inte det här en mans verk utan jag har kollegor. Tänker främst på mina assisterande kollegor som gör ett fantastiskt bra jobb och jag tänker på övriga team i medical, material och fys som också gör ett jättebra jobb.

Går det att peka på något som du fört in i laget som gör att ni vinner hela tiden, även matcher där ni inte spelar bra?

– Skulle det vara någonting så är det väl det att det här faktiskt är en ishockeyspelares jobb. Och få gå till jobbet och ha en känsla av att jag har inflytande i det jag gör, och att våga göra mitt jobba har vi jobbat mycket på och skapat en mer odramatisk tillvaro. Vi spelar ofta inför fulla hus och det gäller att vara avslappnad i den miljön och kunna prestera bra på sitt jobb helt enkelt.

Färjestads nye huvudtränare är en känslomänniska. I Nya Wermlands-Tidningen berättade han för en tid sedan bland annat om den tragedi han var med om som 16-åring när hans bäste kompis, framför ögonen på honom, blev ihjälkörd i Köping. Något som givetvis satt sina spår.

Dessutom har han vid sidan om ishockeyn jobbat med utsatta personer bland annat inom kriminalvården vilket gör att han vill se hela människan bakom hockeyutrustningen.

Jag brukar prata om Livspussel"

 – Varje individ har ju sina nära och kära. Om det fungerar bra vid sidan av och att de har en tillvaro som fungerar, jag brukar prata om livspussel och då adderar jag fru eller flickvän, barn eller inte barn, mor och far och de kan vara andra nära och kära, säger han och fortsätter:

– De flesta pusselbitarna är på plats i livspusslet. Jag tänker att om jag mår bra, äter bra, sover bra då kan jag också spela en bra ishockey. Vi är ett team som jobbar. Fystränaren tar hand om fysen, assisterande ser till att det fungerar oavsett om jag är back eller målvakt och själv står jag där som en koordinator. Så tänker jag och så jobbar jag och jag tror vi är någonstans på den resan men vi har mycket kvar att jobba med.

Även om han säger att de har mycket kvar att jobba på kan man inte undgå att se nuläget, de toppar tabellen och spelar enligt många den roligaste hockeyn Färjestad spelat på år och dar. Och hur man ska behålla glöden, intensiteten och inte minst tabelläget?

 – Ja, helt enkelt genom att fortsätta jobba hårt i vardagen, hålla oss till det ramverket vi jobbat fram här i våras och sen tror och vet jag att vi kommer att ha matcher som vi vinner, vi kommer ha matcher som vi förlorar. Men, vi har förberett oss för alla de perioderna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".