Läkare bredvid utrustning för att mäta hjärtfrekvens.
Hjärtsviktspatienter kommer att få sitt basala behov av kontroller och medicinering hos specialutbildade sjuksköterskor, berättar Urban Haaga på hjärt-och akutmedicinkliniken. Foto: Anna Hernström

Närmare och bättre för hjärtsviktspatienter

Urban Haaga: Vi kommer att höja lägstanivån
2:59 min

Inom några år kommer alla värmlänningar som fått diagnosen hjärtsvikt kunna få bra behandling på sin vårdcentral.

Många av de kontroller och behandlingar som idag kräver ett besök på Centralsjukhuset i Karlstad ska i framtiden kunna skötas på den lokala vårdcentralen av en specialutbildad sjuksköterska och läkare.

Urban Haaga, avdelningschef på hjärt- och akutmedicinkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad tror det nya arbetsättet kommer ha många fördelar:

– Specialutbildade sjuksköterskor kommer att kunna informera om hur man ska idka egenvård, kan hjälpa till med dosering av läkemedel. Vi vet att patienterna mår bättre och lever längre om de är välutbildade, säger han och fortsätter:

– Dessutom kommer man varje gång att träffa samma sjuksköterska, en fast person. Det blir tryggare än att träffa en ny hyrläkare varje gång.

Men blir den nya vården likvärdig med den hjärtsviktspatienterna tidigare fått på sjukhuset?

- Ja, målsättningen är att den har basala vården ska vara lika över hela länet, och den är inte lika idag, det spretar en hel del!Det här kommer att höja lägstanivån betydligt.

Urban Haaga berättar att flera vårdcentraler nu ligger i startgroparna för att dra igång utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".