Några få båtar vid bryggorna vid Mörudden, Hammarö, i novemberkylan. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 3
Lugnet råder vid Mörudden, där några båtar ligger och guppar i novemberkylan. Men frågan om att skapa ett båtråd har seglat upp som en kommunpolitisk stridsfråga. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Moderaten Bosse Henriksson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Bosse Henriksson (M). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Per Aspengren (S), kommunpolitiker på Hammarö. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Per Aspengren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Bråk om båtråd drivs till förvaltningsrätten

Bosse Henriksson (M): "Båtrådet skulle ge styrka"
1:12 min

Ett förslag från oppositionen på Hammarö om att skapa ett båtråd i kommunen röstades i veckan ner av kommunfullmäktige. Men Bosse Henriksson (M) har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Moderaternas gruppledare Bosse Henriksson är kritisk till att en möjlig utformning av båtrådet inte har utretts, det blev bara ett avslag.

– Kommunfullmäktige som är det högsta beslutande organet i kommunen har lämnat ett uppdrag till en nämnd, men nämnden har inte utfört jobbet. Då är det inte korrekt, då vill jag ha det laglighetsprövat, säger han till P4 Värmland.

Det är Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som har har föreslagit skapandet av båtrådet, där kommun och båtklubbar skulle samarbeta.

– Hammarö är ju en skärgårdskommun. Vi har väldigt mycket människor som är intresserade av sjölivet och har båt eller vill ha båt. Men det finns väldigt få båtplatser. Att få ett samråd tillsammans med samtliga hamnar på Hammarö med politiskt förankring i båtrådet skulle ge styrka och en effekt att kunna jobba vidare med varumärket som skärgårdskommun, säger Bosse Henriksson.

Kommunalrådet Per Aspengren (S) konstaterar att oppositionen har full rätt att överklaga. Men han anser att allt har skötts korrekt, och försvarar beslutet att säga nej till ett båtråd.

– När man har frågat olika båtklubbar på ön har det framkommit att det finns inget behov av ett båtråd. Man vill hellre ha en bättre dialog med kommunen, säger Per Aspengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".