Lundsbergs skola. Foto: Anna Tjäder/Sveriges Radio.
Foto: Anna Tjäder/Sveriges Radio.

Lundsbergselev dömd för sexfilm

0:56 min

En 18-årig elev vid Lundsbergs skola döms till villkorlig dom och dagsböter för att han filmat när två andra elever hade sex i ett duschrum på skolan.

Händelsen inträffade 22 december 2016, sista dagen före jullovet. Den nu dömde 18-åringen ska då ha filmat när två andra elever har sex i ett duschrum på Lundsbergs skola. Filmen spreds sedan vidare i sociala medier.

I juni åtalades eleven för kränkande fotografering, grovt förtal och ofredande.

Värmlands tingsrätt frikänner idag 18-åringen för åtalet om kränkande fotografering eftersom det inte går att se någon person på videoupptagningen, utan enbart höra.

Resultatet av filmningen blev en i stort sett helt svart film med ljud. Tingsrätten gör därför den bedömningen att XX inte tagit någon bild av någon"

Han döms däremot för ofredande och grovt förtal.

18-åringen är sedan tidigare ostraffad och tingsrätten gör därför den bedömningen att risk för återfall i brott är låg. Han döms därför till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Han ska också betala ett skadestånd till de andra eleverna på 15 000 kronor vardera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista