Vaccinering pågår. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
Nu är det hög tid att vaccinera sig. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Dags att vaccinera sig mot årets influensa

2:12 min

Från och med den 7 november är det dags för personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig inför årets influensasäsong.

– Den gångna vintern var det ovanligt många som behövde vårdas på sjukhus för sin influensa. Vi tror att det beror på att just den influensan drabbade många äldre, säger biträdande smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Även i år väntas en influensaepidemi, men det är för tidigt att säga än vilken influensasort som kommer att dominera under den kommande vintern. Det vaccin som mest används i Värmland ger ett skydd mot tre influensatyper.

Och det är bra om man vaccinerar rätt snart, säger Ingemar Hallén:

– Det bästa är att ta det under kampanjen, det vill säga de närmaste veckorna.

I Värmland är vaccinationen gratis för riskgrupperna. De som tillhör riskgrupperna är personer som har en ökad risk för svår influensasjukdom om de smittas. Det gäller personer som fyllt 65 år, de som har kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom såsom KOL och svår astma.

– Det gäller också gravida. Det har visat sig att man löper ökad risk för svår influensa även som gravid, säger Ingemar Hallén.

Även personer med andra tillstånd som ger nedsatt lungfunktion eller gör det svårt att hosta upp slem omfattas, samt personer med kronisk lever- eller njursvikt, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

Madelene Johanzon, distriktsläkare och verksamhetschef på Västerstrands vårdcentral tillägger också att det är en bra idé att tänka på sin klädsel när man går och tar vaccinet.

– Vi är tacksamma om man är klädd så att man har lätt åtkomst till ena överarmen. Gärna kortärmat, säger Madelene Johanzon.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista