Arvika kommun, stadshuset. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Arvika kommun, stadshuset. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Hög arbetsbelastning på överförmyndarnämnden i Arvika

Håkan Jivesand (S): Arbetsbelastningen är hög
1:04 min

Överförmyndarnämnden i Arvika får kritik från flera håll, bland annat kommunens egen delårsrapport. Det är den höga arbetsbelastningen som gör att nämnden får svårt att hinna med.

Nämndsordförande Håkan Jivesand (S) vill tona ner kritiken.

– Det är inte riktigt så katastrofalt som de här rapporterna ger, säger Håkan Jivesand.

I delårsrapporten talas det bland annat om att överförmyndarnämnden har för många ärenden per handläggare, att verksamhetsmålet om god man inom tre månader inte kan uppfyllas och att de anställda har hög arbetsbelastning med risk för sjukskrivningar. En omfattande arbetsuppgift har varit att hitta gode män åt ensamkommande barn.

– Arbetsbelastningen är hög och det är 280 ärenden per handläggare ungefär. Det bör vara 180 om det ska vara rimligt.

Vad gör ni för att komma dit?

– För fem år sedan var det en handläggare, säger Håkan Jivesand. Idag är det tre handläggare och vi håller på att anställa en handläggare nu på 75 procent. Så vi utökar hela tiden personalbesättningen just för att klara av de här olika sakerna.

Enligt Jivesand är det de ekonomiska årsberättelserna från gode män som kommer efter, liksom att tillsätta gode män. I övrigt har de läget under kontroll.

– Servicen klarar vi absolut och det är ingen fara för varken rättssäkerhet eller något annat, för de handläggare vi har jobbar med de ärendena väldigt professionellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".