Ulf Helinder. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Ulf Helinder, pappa till en multihandikappad son och styrelseledamot i Autismföreningen i Värmland. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

"Funkisrörelsen har tappat förtroendet för regeringen"

4:36 min

Lagen om assistensersättning (LSS) snabbutreds nu efter ny vägledande dom som påverkar tusentals svenskar. Ulf Helinder, pappa till en multihandikappad son, tar dock inget för givet och beskriver regeringens agerande som "en vändning under galgen".

Runt 6.000 funktionsnedsatta i landet kan komma att hindras från att arbeta eller delta i aktiviteter när Försäkringskassan slutar betala för assistenter som är på plats och väntar på att vara till hjälp. Detta efter en vägledande dom i Högsta domstolen.

Föräkringskassan har nu skrivit till regeringen och bett dem se över lagstiftningen. Något som socialdemokratiska socialministern Åsa Regner nu har sagt att regeringen ska snabbutreda.

Men än är det inte dags att pusta ut, det menar Ulf Helinder från Hammarö, som själv är pappa till en multihandikappad son, och styrelseledamot i Autismföreningen i Värmland:

– Det är positivt att de ska snabbutreda lagen men det är en vändning under galgen. Mycket av funkisrörelsens förtroende är förbrukat helt och hållet. Det är därför vi inte kan slappna av. Den 3 december fortsätter vi därför med en demonstration över hela Sverige, säger och fortsätter:

– Jag undrar vad för samhället vi vill ha egentligen. Det här är så långt från socialdemokratisk politik vi kan komma. Vi bygger ingen välfärd längre. Det här är inte bra för Sverige, säger Ulf Helinder.

Kostnaderna för den statliga assistansersättningen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade - LSS) har mer än fördubblats, från 11 till 25 miljarder mellan år 2000-2015, vilket var orsaken till att regeringen från början bad Försäkringskassan se över timanvändningen.

 – Kostnaden per assistenstimme är 291 kronor. Vilken annan tjänst i samhället får man för 291 kronor, frågar sig Ulf Helinder.

Vad händer om inte lagen ändras?

– Ja, det är ju en förminskad livskvalité och i värsta fall dödsfall. Vissa behöver ju tillsyn dagligen för sin överlevnad och vi vill inte tillbaka till institutionernas tid.

Som förälder till ett barn som behöver assistans dygnet runt. Hur skulle du beskriva livet?

– Jag är ödmjuk och tacksam över att min Felix är född i Sverige, säger Ulf Helinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista