bostadsbrist
1 av 2
Amanda Bäckström på länsstyrelsen och Lars Arell, Regeringskansliet. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
Eda bygger bostäder bostadsbrist
2 av 2
Hans-Peter Olsson, VD Eda bostadsbolag. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Utredning vill mota bostadsbrist med bättre samsyn

4:38 min

Bostadsbristen i Värmland ökar kraftigt. Nu vill en statlig utredning att kommuner och regioner ska få mer ansvar att bedöma bostadsbehovet.

Elva av Värmlands 16 kommuner har bostadsbrist. Ingen kommun har längre något överskott på lägenheter. Trenden ses över hela landet och igår presenterades ett första betänkande från en statlig utredning om kommunal bostadsplanering.

 Förslaget är att Region Värmland i det här fallet får uppdraget att samla kommunerna och ta diskussionen kollegialt så man får en gemensam bild om vad som behövs i Värmland och var det är lämpligast att de bostäderna byggs.

Det säger Lars Arell, Regeringskansliet, som är huvudsekreterare för utredningen. Han menar att man länge saknat denna samsyn och strukturerad diskussion i landet. 
Planen är alltså att landstingen i framtiden ska verka för att samordningen med kommunerna och deras bedömningar ska bli av - och sedan analysera resultatet och se hur de rimmar med Boverkets beräkningar.

Länsstyrelsen i Värmlands beräkning för förra året visade att elva av sexton kommuner har bostadsbrist. Undantagen är Eda, Hagfors, Munkfors, Säffle och Storfors där man är i balans. Ingen kommun har längre något överskott på bostäder. En bidragande orsak till det hårda trycket är invandringen.

- Det är fler kommuner nu som rapporterar ett underskott. Det är en stark trend, säger Amanda Bäckström, plan- och bostadshandläggare länsstyrelsen i Värmland.

Gör kommunerna något åt bostadsbristen?

- Kommunerna bygger jättebra nu. Det byggs väldigt mycket för att vara Värmland men samtidigt har vi en väldigt hög befolkningsökning och ett ackumulerat underskott.

Men för små kommuner är det riskabelt att bygga nytt - så det kommunala bostadsbolaget i Eda har även andra billigare lösningar.

- Det är ständigt ökande invånarantal. Vi bygger nytt och köper upp äldre fastigheter i centrum som vi bygger om till lägenheter, säger VD Hans-Peter Olsson.

Han gör tummen upp för utredningens förslag med mer ansvar åt kommunerna att utreda behovet. Men han saknar finansieringen.

- Kommunerna måste också få resurser till personal som ska göra allt detaljplanarbete.

Det var under onsdagen som ett 70-tal representanter från länets kommuner och företag i byggbranschen samlades på Residenset för en dags seminarium om bostadsbristen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista