Hammarlundens skola. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
1 av 3
Ska Hammarlundens skola ha högstadium även i framtiden? Det folkomröstar Hammaröborna om den 10 december. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Per Aspengren. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Per Aspengren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.
Bosse Henriksson (M), kommunpolitiker på Hammarö. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Bosse Henriksson (M). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

S tvekar om ståndpunkt i folkomröstningen

Per Aspengren (S): "Vi ska ha extra partimöte 13 november"
4:19 min

Om en månad hålls folkomröstningen om skolorna på Hammarö, och om drygt två veckor börjar förtidsröstningen. Men Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig för vilken linje partiet ska driva.

– Där kan jag bara säga från socialdemokratiskt håll just nu, att där återkommer vi i frågan, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Den 10 december går Hammaröborna till valurnorna, för att rösta om skolornas framtid.

Skillnaden mellan de två alternativen är om det ska finnas en eller två högstadieskolor på ön. Antingen högstadium både på Hammarlunden och Hammarö utbildningscenter, eller enbart på Hammarö utbildningscenter. Förtidsröstningen börjar 25 november.

I våras drev Hammarös politiska majoritet (S, C och V) igenom ett inriktningsbeslut, som bland annat gick ut på att samla högstadiet på en skola. Men efter protester backade man från det.

Personligen tycker jag att det är jätteviktigt att alla barn på Hammarö får träffa varandra någon gång i livet."

Och Socialdemokraterna har alltså ännu inte bestämt sig för vad man ska förespråka i folkomröstningen. Man räknar på prislappen för de olika alternativen.

– Det är jätteviktigt att vi kvalitetssäkrar våra siffror så att medborgarna på Hammarö vet vad de olika alternativen kostar, säger Per Aspengren.

Men det är bara drygt en månad till folkomröstningen. Är det inte lite konstigt att ni inte har bestämt er?

– Nu är det så att Centern, Vänstern och vi tillsammans ska ha en gemensam ståndpunkt, och mitt parti ska ha ett extra partimöte den 13 november. Utifrån det återkommer jag med det.

Men vad kan du se för främsta fördel och nackdel med de två olika alternativen?

– Personligen tycker jag att det är jätteviktigt att alla barn på Hammarö får träffa varandra någon gång i livet. Det kan man göra om man har en högstadieskola. Det tror jag är jätteviktigt. Men om jag ska stå för en eller två högstadieskolor, jag säger ingenting i den frågan, men det är en aspekt jag har.

Att genomföra folkomröstningen kommer enligt kommunens beräkningar kosta uppåt 300 000 kronor.

En högstadieskola blir väldigt stor, jag tror att många barn kan bli anonyma."

Moderaten Bosse Henriksson är oppositionens företrädare på Hammarö, och vill att ön ska ha två högstadieskolor.

Han hade helst velat ha folkomröstningen efter årsskiftet, men tror ändå att valdeltagandet kan bli bra även om det kan bli tufft att få folk till valurnorna mitt i julruschen.

– Jag hoppas att människor på Hammarö tycker att den här frågan är så viktig att man går ut och röstar, säger Bosse Henriksson.

Varför tycker du att det är viktigt att det finns två högstadieskolor i en geografiskt liten kommun som Hammarö?

– Det är inga avstånd på Hammarö på det sättet, så egentligen är det inga problem med den biten. Men att ha två högstadieskolor innebär att man kan flytta elever mellan om något behöver justeras. En högstadieskola blir väldigt stor, jag tror att många barn kan bli anonyma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".