Dansaren Tobias Karlsson.
Dansaren Tobias Karlsson. Foto: David Westh/Sveriges Radio

"Vi skulle behöva dansa mer tryckare"

3:17 min

Kanske är det Tobias Karlssons förtjänst att du vet vad cha cha cha och quickstep är. Nu är han ute på turné med sin egen dansikal.

Ordet dansikal har Tobias själv hittat på.

– Det har alltid varit så att dansarna står bakom någon artist och så står fyra dansare där bakom och kämpar så in i bängen och får ingen cred. Nu ska dansarna få cred till 100 procent.

Barn har ju ofta väldigt lätt till spontandans, men när en blir äldre så blir det mycket svårare, vart tar spontaniteten vägen?

– I andra länder har man kvar det där resten av livet. Men i Sverige händer npågot i skolan. Ofta män har en traumatisk upplevelse i gympan, där de i 13-årsåldern blir ihopparade med skolans snyggaste tjej och så spritter hormonerna... Sedan tänker man att det här med dans är det värsta som finns. Det är bara pinsamt och konstigt, säger Tobias Karlsson.

Men att det är många som älskar dans blev tydligt på P4 Värmlands facebook-sida under onsdagsförmiddagen. Bland andra Ann-Charlotte som berättade om en kväll på en restaurang i Idre Fjäll:

Vi var en grupp ungdomar som gick upp till restaurangen en kväll, o där var inte så många personer. Men en grupp handikappade var där med sina assistenter. Där var en kille som kom o bjöd upp mig genom att stå o buga bakom mig. Jag såg honom inte direkt, utan en kompis sparkade mig under bordet. Jag sa, ja tack, o vi gick upp o dansade foxtrot. (Vilket man inte var så duktig på i 20 års åldern)

Det var som att sväva fram på golvet, en ren dröm. Han var så duktig så det var bara att följa med.

Jag har fortfarande aldrig dansat med någon bättre under dom cirka 30 år som gått sedan detta hände.

Här hittar du alla kommentarer och en filmad danslektion med Tobias Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista