Ett par i en säng. Foto: Sandra Qvist/TT.
1 av 2
Foto: Sandra Qvist/TT.
Eva Cederström, familjeterapeut. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
2 av 2
Eva Cederström, familjeterapeut. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Ekonomi får många att stanna i en dålig relation

0:55 min

Fyra av fem värmlänningar uppger ekonomi som en orsak till att stanna i en dålig relation. Var 20:e uppger dessutom att de skulle lämna sin nuvarande relation om det inte var för pengarna.

Det visar den undersökning gjord av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. En undersökning som förvånar familjeterapeuten Eva Cederström i Kristinehamn.

– Jag är förvånad över att så många tänker att det är ekonomin som styr. Det vi ser på Familjerådgivningen är att det är konflikter och känslomässiga faktorer som man söker för. Men sedan kan ju ekonomin komma in efter hand, säger hon

Vad kan man göra för att undvika en sådan situation?

– Jag tycker ju att man ska söka familjerådgivning i tid. När det finns värme och kitt kvar i relationen, så att man inte behöver hamna i läget där man ska fundera över om man har råd att skilja sig, säger terapeuten Eva Cederström.

Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar 2017. Den är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Målgruppen för undersökningen är personer från den svenska allmänheten 18 - 79 år.

Totalt har 2 714 intervjuer genomförts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista