fem åldrade musikartister ser rasande ut
1 av 2
Karaktärerna från Evigt Ung är tillbaka, argare än nånsin. Från vänster: Peter Kajlinger, Ann Sigurdson, Cecilie Nerfont Thorgersen, Christer Nerfont och Björn Eduard. Foto: Tommy Andersson/Wermland Opera
Sköterska i vitt hotar tant med automatvapen
2 av 2
Syster Anna-Maria (Anna-Maria Krawe) tappar greppet. Här med Ann Sigurdson i en laddad scen. Foto: Tommy Andersson/Wermland Opera

Evig Jul lika kul som ettan

"Den här var ju rolig och bra!"
3:03 min

"Roligt, bra sångare, man blir glad!" Lovorden var många från premiärpubliken i Karlstads eget operahus efter premiären av "Evig Jul", en helt nyskriven föreställning.

Wermland Operas "Evigt Ung" har varit en skrattfest och publiksuccé varje gång den satts upp, och när nu samma tuffa gamlingar äntrar scenen i "Evig Jul" är det redan premiärkvällen rykande åtgång på biljetterna. Över 8000 av totalt 11 000 biljetter är redan sålda.

Med ett förväntansfullt leende på läpparna bänkade sig premiärpubliken på en fiktiv upplaga av Wermland Opera år 2052, förvandlat till ett exklusivt äldreboende där sångare och musiker fortfarande bor kvar. Boendets enda personal, syster Anna-Maria förbereder för en stillsam och sparsmakad julafton. De evigt unga åldringarna har lite högre förväntningar än så, och har dessutom fixat drömpresenten till sin plågoande- en Mister Love.

Tre veckor från synopsis till färdig föreställning
Erik Gedeon som skrivit manus och regi trivs med Wermland Operas ensemble, och har redan fått propåer om att sätta upp föreställningen på andra teatrar. För sångaren och skådespelaren Björn Eduard har det varit extra roligt att få vara med om uruppförandet:

– Förra gången satte vi upp en färdig föreställning som spelats på andra ställen utomlands. Den här gången hade vi bara ett synopsis på tre papper, och en massa låtar. Vi hade ingen aning om var det här skulle landa nånstans! Det mesta vi visat här ikväll har alltså kommit till under repetitionstiden. Att få jobba på det viset har varit jättekul!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".