Berit Högman. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Berit Högman talade i Kil på 1 maj. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Högman efterlyser visselblåsarfunktion

4:35 min

Det behövs en svensk visselblåsarfunktion, inom scenkonsten i synnerhet men också inom samhället i allmänhet. Det tycker riksdagsledamoten Berit Högman.

Efter att över 450 kvinnor inom teater och film gick ut och vittnade om sexuella trakasserier i en artikel i Svenska Dagbladet, träffade kulturminister Alice Bah Kunke igår vd:ar och ordföranden för teaterinstitutionerna för att se till att sextrakasserierna upphör. Berit Högman, värmländsk socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande för Riksteatern var en av dem. Hon tycker att något måste göras och håller med kulturministern i hennes hårda ord.

– Man kan inte bli annat än äcklad när man läser de här berättelserna och försöker känna sig in i vilka situationer som dessa kvinnor tvingats vara i, säger Berit Högman. För mig är det helt obegripligt att det fortfarande finns. Det är helt oacceptabelt.

Berit Högman tycker att stora delar av samhället skulle tjäna på att inrätta en visselblåsarfunktion, alltså möjligheten att anmäla den här typen av händelser anonymt.

– För att säkerställa att signalerna kommer fram, säger Berit Högman. Eftersom det finns en förskräcklig tysthetskultur och den måste brytas.

Enligt Berit högman måste också de fackliga organisationerna bli mer aktiva i de här frågorna och tydligt ta ställning.

– Sedan är det ju en lednings skyldighet att polisanmäla oavsett om de personer som gjort dessa hemskheter är hög eller låg, om jag säger så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista