Lina Qtet är en av deltagarna.
Lina Qtet är en av deltagarna under Sonja Kovalevskydagarna. Foto: Foto: Anna Tjäder / Sveriges Radio

Vill locka fler kvinnor till matematiken

Anders Hedin: "Fortfarande manlig majoritet"
1:31 min

120 matematikintresserade gymnasieelever från hela landet har i dagarna samlats på Karlstads Universitet. Ett av syftena är att locka fler tjejer till de matematiska utbildningarna.

– Vi har ganska många ingenjörsutbildningar här och det är fortfarande så att det är en majoritet män som läser dem. Vi skulle gärna vilja se att ännu fler kvinnor sökte sådana här utbildningar, säger Anders Hedin som är pro-prefekt på institutionen för matematik och datavetenskap vid Karlstads universitet.

Sonja Kovalevsky-dagarna som de kallas är uppkallade efter Sveriges första kvinnliga professor i matematik. Syftet med dagarna är att öka intresset för matte bland gymnasieelever.

En av deltagarna är Lina Qtet som går på Alléskolan i Hallsberg.

– Jag gillar matte. Man får bestämda svar, det är jättelogiskt och det är det som intressant i matten, säger hon.

Och att fler tjejer och kvinnor söker sig till matematiska utbildningar menar pro-prefekt Anders Hedin är viktigt.

– Jag tror det är bra för utbildingen som sådan att det blir jämn representation mellan könen, det är olika perspektiv som kan belysas till exempel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".