Mareld i Kosterfjorden Foto: Willy Krönström
1 av 2
LYSSNARBILD: Mareld i Kosterfjorden Foto: Willy Krönström
Blond kvinna i närbild
2 av 2
Jenny Lindström, forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio
Ny forskning

Mareld - det styr fenomenets ljusstyrka

4:23 min

Människor har alltid fascinerats av mareld, som beskrivs som en trolsk upplevelse. Nu har Karlstadbördiga Jenny Lindström, forskare vid Göteborgs universitet, upptäckt vad som styr intensiteten i mareldens ljus.

Forskare från Göteborgs Universitet har i en ny studie tittat på vad det är som styr ljusintensiteten i mareld.

En av forskarna är Jenny Lindström från Karlstad och hon beskriver fenomenet som fascinerat människan sen urminnes tider.

– Om man plaskar i havet när det är mörkt så kan man se ett blåaktigt sken, det glittrar i vattnet nästan som en stjärnhimmel, säger Jenny Lindström, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs Universitet.

När man rör i vattnet är det tusentals encelliga organismer som lyser och det är det som kallas mareld.

– Det är en kemisk reaktion inne i cellen mellan två ämnen. Marelden lyser när man plaskar i vattnet eller när den stöter på något så det är en rent mekanisk reaktion, säger Jenny Lindström.

Den nya studien visar att mareldens ljusintensitet styrs av hur många fiender som finns i vattnet.

– Vi har kommit fram till att när mareldsorganismerna känner lukten av sina fiender så ökar de sin ljusproduktion, säger Jenny Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista