Hans Nilsson i Eda fångade den vita älgtjuren. Foto: Hans Nilsson, Eda.
Den vita älgtjuren fångad på bild i augusti i år. Foto: Hans Nilsson, Eda.

Skyddsjakt på vita älgen - attackerade kvinna

1:00 min

Den världskända vita älgen Ferdinand ligger risigt till. Efter att ha attackerat en kvinna som var ute med sina hundar har polisen beslutat om skyddsjakt.

Den vita älgen Ferdinand blev en världskändis i augusti när kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson (HEL), fångade den vita älgen på film.

Filmklippet spreds otroligt snabbt i sociala medier och på bara några dagar hade miljoner världsmedborgare sett Ferdinand ta sig över ett litet vattendrag i den värmländska skogen.

SE FILMEN HÄR. (Foto: Hans Nilsson/Eda)

– Det var för en vecka sedan som en kvinna motionerade sina två hundar. Då stod den vita älgen nära där hon passerade. Då fullföljde älgen ett utfall som resulterade i att kvinnan föll omkull. Som tur var kunde en granntant skrämma bort älgen, berättar Mats Andersson, ordförande i Tväruds viltvårdsområde, till P4 Värmland.

Enligt honom blev inte kvinnan svårt skadad men efter ett sjukhusbesök blev hon sjukskriven.

Under helgen sågs Ferdinand, som älgtjuren kallas av byborna, i samhället igen.

Det här är inte första gången den vita älgen varit närgången mot människor enligt Mats Andersson. För tre år sedan blev skolbarn skrämda och i somras blev han irriterad på närgångna fotografer.

- Det finns äldre personer som känner otrygghet också så det kommer krav från flera håll att den här älgen inte ska vara kvar, säger Mats Andersson.

Tidigare har hans jaktlag beslutat att freda Ferdinand. Men två av de andra jaktlagen i området saknar ett sådant beslut. 

- Där är det upp till varje jägare att ta ett beslut om att skjuta älgen om han kommer in i deras område. Det är ju jaktsäsong på älgen fram till sista februari så det finns ju inget legalt hinder.

Samma dag som attacken, i måndags, blev saken polisanmäld varpå polisen direkt beslutade om skyddsjakt.

– Det gjordes en anmälan om farligt vilt för människor. Ingen vill ha älgen där. Den är oskygg och har inte ett naturligt beteende, säger Christer Lööf, lokalpolischef i Arvika.

Polisen har gett uppdraget till Tväruds jaktlag eftersom det är i detta område som älgen varit i närkontakt med människor och gått in bland bebyggelse. 

– Jag har pratat med jaktlaget som säger att de i första hand tänker försöka andra åtgärder för att få bort älgen. Först ska de försöka skrämma bort den från bebyggt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista