Hasn Nilsson (infälld) och den vita älgen. Foto: Hans Nilsson och Sveriges Radio.
Edas kommunalråd Hans Nilsson vill inte att älgen skjuts. Foto: Hans Nilsson och Sveriges Radio.

Kommunalrådet vädjar: Skjut inte Ferdinand!

0:56 min

Nu träder Edas kommunalråd Hans Nilsson (HEL) in till den vita älgens försvar. Han vädjar till jägarna att inte skjuta älgen och kan tänka sig vara mänsklig sköld för att skydda älgen.

– Jag blev chockad imorse när jag såg att de vill skuyta den vita älgen. Det är ju en av de viktigare turistsymbolerna vi har i västra Värmland.

Det var i somras som kommunalrådet Hans Nilsson (HEL) fångade den vita älgtjuren på film och gjorde den världsberömd. Nu försöker han göra vad han kan för att rädda den:

– Formellt kan jag ju inte göra något. Jag kan bara vädja till jaktlagen att inte skjuta älgen. Jag kan tänka mig att åka dit och agera mänsklig sköld så att den inte kan skjutas, säger Hans Nilsson (HEL).

Men nu har ju älgen uppträtt aggressivt, inte bara en gång. Ändrar inte det din inställning?

– Nej, älgen agerar som en älg ska. Man får helt enkelt låta bli att provocera den så går det jättebra, säger Hans Nilsson till P4 Värmland.

Under måndagen startade kommunalrådet en namninsamling med rubriken "Låt den vita älgen i Värmland leva". Vid fyra på eftermiddagen fanns ungefär tusen underskrifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista