John-Åke: Ormar väldigt lämpliga husdjur

4:26 min

En Filipstadsbo ville ha fem ormar i sin lägenhet, men kommunens miljö- och byggnadsnämnd sa nej. Vi har träffat reptilentusiasten som tycker ormar är sällsynt lämpliga husdjur.

Filipstadsbon ansökte om att få hålla fem ormar i sin lägenhet. Tjänstemannen som utredde ansökan skrev i beslutsförslaget att kommunen kunde säga ja, fast med en rad vilkor som till exempel nät och lås.

Efter att miljö och byggnadsnämnden också vägt in fastighetsägarens åsikter i ärendet så avslogs ansökan.

Vi ville ta reda på hur bra husdjur ormar egentligen är, så vi skickade vår reporter Sara Johansson hem till John-Åke Svensson - ormentusiast och kan det mesta om reptiler.

– Det är ju ett väldigt lämpligt husdjur med tanke på att de äter en gång var fjortonde dag eller var tredje vecka, säger John-Åke Svensson som tillägger att avföringen kommer med ungefär samma intervall.

– Det kan lukta mycket av avföringen och det sämsta är om dom äter för mycket och spyr upp halvsmält mat, det luktar nåt kolossalt.

Att hålla en orm inom lås och bom är inga problem enligt John-Åke, men dom kan smita om olyckan är framme.

– Dom hör inget så man kan ju inte locka på dom. Det säkraste är att leta på varma platser, säger John-Åke som hittat några av sina rymlingar i isoleringen till värmepannans ackumulatortank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista