Marcus Berg, Krister Engström och Ola Toivonen. Foto: Sveriges Radio och Stefan Lindblom/TT.
Krister Engström tränade Marcus och Ola i Värmlandslaget 2001. Foto: Sveriges Radio och Stefan Lindblom/TT.

Berg och Toivonen hyllas av gamle tränaren

Krister Engström: En otrolig resa de gjort
3:10 min

Marcus Berg och Ola Toivonen spelade i Värmlandslaget 2001. Där tränades de av Krister Engström från Torsby som idag bara har lovord att strö över Värmlandsduon i landslaget.

Sverige ska spela VM i herrfotboll i Ryssland till sommaren. Det står klart efter att Sverige gjort en bragdartad insats igår kväll på bortaplan mot Italien.

Och återigen fann vi två värmlänningar på topp från start. Anfallarna Marcus Berg och Ola Toivonen, som känner varandra väl eftersom att dom har spelat ihop sedan 2001, då i Värmlandslaget. Tränaren för det Värmlandslaget hette, och heter, Krister Engström och är från Torsby.

– Jag kunde inte se att de två skulle få spela VM när de var 15 år. Det måste jag erkänna. Men man såg att de var bra fotbollsspelare men att ta sig till ett VM, det kunde jag absolut inte se, säger Christer Engström till P4 Värmland.

Nu blev det inte så mycket offensivt spel igår men kan du känna igen deras spelstil idag?

– Ja, det tycker jag. Det är två oerhört smarta fotbollsspelare, det märkte man tidigt. Det handlar om en blick för spelet och känslan i passningar. De har klart för sig var de ska vara på plan och jobbar helt rätt i försvarspelet.

Hur går det i VM nu då?

– Ja, det får vi se. Det är klart att det här laget har startat något. Först ska man kanske avvakta lottningen och ta det därifrån.

Men får man inte känslan av att allt faktiskt är möjligt när det här var möjligt?

– Jo, så är det ju. Vi tog ju ett brons med ett lag som inte var så favorittippat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".