Ola och Ingrid Hoelstad på en strand
Ola och Ingrid Hoelstad har med sina barn Engla och Alvin de senaste nio åren bott halva året på Nya Zeeland, och halva i Sverige. Foto: Ola Hoelstad

Familjen som flyttade till andra sidan jorden

Ola Englund Hoelstad: "Det passar ju aldrig, nu gör vi det!"
5:24 min

När regnet och höststormarna drar in över Sverige, lämnar familjen Hoelstad landet.

Två gånger om året de senaste nio åren byter familjen liv helt och bosätter sig i Nya Zeeland i en stor lastbil, en housetruck som det kallas.

– Tänk dig de allra största lastbilarna, en sådan lever vi i fast den är ombyggd till ett hus på hjul. Vi har ungefär 30 kvadratmeter med sovloft för barnen, vedkamin, fullstor dusch och toa och ett stort sovrum för mig och Ingrid, säger Ola Englund Hoelstad, ursprungligen från Skattkärr utanför Karlstad.

Många av oss tänker nog att det vore skönt att göra precis sådär, att lämna Sverige under den mörka årstiden. Vad är det som gjort att ni gjort det och inte vi andra?

– Kanske en hel drös medvetna val över en längre period. I slutändan ledde det till att vi tänkte "Det passar ju aldrig, nu gör vi det!"

Lyssna på hela intervjun med Ola Englund Hoelstad i ljudklippet ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".