Hammarlundens skola. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
1 av 3
I folkomröstningen får Hammaröborna ta ställning till om Hammarlunden ska ha kvar sitt högstadium eller inte. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Per Aspengren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Per Aspengren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Margareta Ivarsson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Margareta Ivarsson (C). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Stor skillnad mellan prislappar i folkomröstning

6:49 min

150 miljoner kronor skiljer mellan alternativen i folkomröstningen på Hammarö, enligt kalkyler som majoriteten presenterade idag. Nu har också både S och V bestämt sig för att man vill ha ett sammanslaget högstadium.

Den 10 december folkomröstar Hammaröborna om skolornas framtid. Förtidsröstningen börjar 25 november.

I båda alternativen ingår förskoleklass till årskurs sex på Mörmoskolan, Lillängsskolan, Bärstadsskolan, Hammarlunden och en återuppbyggd Götetorpsskola.

Skillnaden är att i alternativ ett finns bara ett högstadium, på Hammarö utbildningscenter, medan man i alternativ två även behåller högstadiet på Hammarlundens skola.

Enligt de beräkningar som har gjorts av kommunens tjänstemän och som den politiska majoriteten (S, V och C) presenterade idag, skulle alternativ ett innebära investeringar på 500 miljoner kronor och alternativ två 650 miljoner kronor.

Kalkylerna är grovt räknade, man har en felmarginal på hela 40 procent.

Skillnaden förklaras främst av att man som konsekvens av alternativ två skulle behöva bygga en helt ny F-6-skola på östra sidan av ön, enligt majoriteten. Något som inte ingår i alternativ två i folkomröstningen.

På ett medlemsmöte på måndagskvällen beslutade sig Socialdemokraterna på Hammarö för att stå för att kommunen ska ha en sammanslagen högstadieskola.

– Det är för att vi vill ha en likvärdig skola. Vi kommer att blanda elever i en enda skola, och den sammansättningen gör att vi får en bra grund för varje klass, man blandar elever från olika bakgrunder och då blir det bättre resultat, det visar all forskning, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Men man vill inte helt stå bakom alternativ ett i folkomröstningen, eftersom man inte vill återuppbygga Götetorpsskolan på samma plats som tidigare.

Per Aspengren hoppas på ett stort valdeltagande. Men han kan inte lova att kommunen kommer att följa resultatet i folkomröstningen.

– Den frågan svarar jag inte på här och nu. Vi återkommer när vi har sett resultatet. Det är en rådgivande folkomröstning, när vi har räknat alla röster återkommer vi i frågan, säger han.

Centerpartiet tar som parti inte ställning till om man vill ha en eller två högstadieskolor. Partiet presenterar de ekonomiska kalkylerna, och överlåter till Hammaröborna att ta ställning.

– När vi går till val bär vi med oss det här med likvärdig skola, och att det finns en skillnad i kostnaderna, och sedan ber vi Hammaröborna att de verkligen går och röstar, säger Margareta Ivarsson (C).

Vad tycker du personligen?

– Personligen skulle jag välja alternativ ett, och det är ur de synpunkterna om likvärdigheten och kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista