Vit älg
Vit älg i Värmland. Foto: Tommy Pedersen / TT

Vita älgen får leva

Kommunalrådet: "Jag är fantastiskt lycklig"
3:01 min

Den berömda vita älgen i västra Värmland kommer inte att skjutas. På tisdagen meddelade polisen att man avblåser skyddsjakten.

Den rikskända vita älgen Ferdinand i västra Värmland har levt farligt den sista tiden. Efter att ha attackerat en kvinna med hundar beslutade polisen om skyddsjakt – till kommunalrådet Hans Nilssons (HEL) stora förtret. Kommunalrådet var dessutom beredd att agera mänsklig sköld för att rädda älgen:

– Jag blev chockad i morse när jag såg att de vill skjuta den vita älgen. Det är ju en av de viktigare turistsymbolerna vi har i västra Värmland, har han tidigare sagt till P4 Värmland.

Över trettontusen personer skrev på bara två dagar under kommunalrådets namninsamling för att skona älgen.

Och i dag kom beskedet: Polisen drar tillbaka beslutet om skyddsjakt – något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

- Beslut om skyddsjakt gäller bara under en begränsad tid. Älgen har inte visat sig farlig under de sju dagar som gått sen beslutet togs, därför blåser vi av skyddsjakten, säger polisens pressinformatör Mats Öhman till P4 Värmland.

Kommunalrådet är förstås lättad över polisens besked:

- Jag är fantastiskt lycklig. Det är precis det här jag sagt hela tiden, att det här är en snäll och trevlig älg som tycker om människor, men han gillar inte hundar som kommer och skäller på honom, säger Hans Nilsson (HEL).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".