Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oppositionen ifrågasätter kalkyler inför folkomröstningen

Publicerat tisdag 14 november 2017 kl 21.45
Peter Johansson (L): "Man har valt att göra sin egen tolkning"
(5:31 min)
Hammarö kommun, fasadbild kommunhuset. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

150 miljoner kronor skiljer alternativen i Hammarös folkomröstning åt, enligt kommunens kalkyler. Men från oppositionen hörs skepsis mot sättet att räkna.

På tisdagen presenterade Hammarös politiska majoritet (S, C och V) de beräkningar som tjänstemännen på serviceförvaltningen har gjort.

De visar att alternativ ett i folkomröstningen den 10 december, där en sammanslagning till en högstadieskola på Hammarö utbildningscenter ingår, totalt skulle kosta 500 miljoner kronor.

Alternativ två, med bibehållet högstadium på Hammarlunden, skulle innebära investeringar på 650 miljoner. Då har bygget av en helt ny F-6-skola inkluderats, något som inte nämns i skrivningen i folkomröstningen men som majoriteten menar är blir en konsekvens.

Det är alternativ två som fyra partierna som samarbetar i oppositionen (M, L, KD och MP) står för. Och Liberalernas gruppledare Peter Johansson konstaterar att det råder stor osäkerhet kring siffrorna.

– Man har också valt att göra sin egen tolkning av alternativ två, där man har bestämt sig för att bygga en ny F-6-skola och att bygga ut på Hammarlunden. Inget av det är med i alternativ två. Det är en möjlig utgång, men det finns andra sätt också. Men man har kanske valt det något dyrare alternativet, och det har man kanske valt av en anledning, säger Peter Johansson.

Litar du inte på tjänstemännens beräkningar?

– Jag litar på att tjänstemännen har räknat utifrån de direktiv de har fått. Men de säger ju själva också att osäkerheten är väldigt stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".