Adrenalinpennor. Foto: Landstinget i Värmland.
1 av 2
Foto: Landstinget i Värmland.
Maria Lindström Bagge. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
2 av 2
Maria Lindström Bagge, chef för Barnkliniken på CSK i Karlstad. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Utskrivningen av adrenalinpennor till barn ökar

Maria Lindström Bagge, chef för Barnkliniken på Centralsjukhuset i Karlstad
1:56 min

Receptutskrivningarna på adrenalin till barn har ökat med nästan 70 procent i Värmland sedan 2010. Främst handlar det om så kallade adrenalinpennor som används vid kraftig allergisk reaktion.

– Dels är det så att de här barnen som behöver adrenalinpenna ska ha två pennor med sig i sin väska. Det kan vara så att man behöver fler recept för att man har dubbelt boende. Sedan tror vi också att vi är noggrannare i dag på att se till att de barn som haft en allergisk reaktion faktiskt får en adrenalinpenna så att de har den här säkerheten, säger Maria Lindström Bagge, chef för barnkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Finns det någon risk med att man är mer frikostig med det här adrenalinet? 

– Snarare tvärtom. Det är inte farligt att injicera den här sprutan. Det kan också vara en anledning till att det går åt lite fler recept. Därför att föräldrarna eller barnen vågar ta den här sprutan när de tror att det är en allergisk reaktion på gång, säger Maria Lindström Bagge. 

Statistiken kommer från Socialstyrelsens läkemedelsregister på beställning av Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".