Jhon Larsson. Foto: Privat.
Jhon Larsson, elev från Karlstads universitet på plats i Sydafrika. Foto: Privat.

Studenter från Karlstad i skottdrama i Kapstaden

Jhon Larsson: Folk jagade varandra med vapen
1:41 min

Tre studenter vid Karlstads universitet som gör praktik i Kapstaden i Sydafrika hamnade igår mycket nära en skottlossning. Studenterna, som går socionomprogramet gör just nu praktik i stadsdelen Ocean View.

– Vi hade varit på vår praktikplats i kanske 15 minuter när det kom en kvinna inskrikande och sa att ni måste ringa polisen för de håller på och skjuter här utanför. Det var då vi började höra smällarna och folk som jagade varandra med vapen, säger Jhon Larsson.

Ingen av studenterna från universitetet skadades och alla tre ska må bra enligt Jhon. Men vilket ansvar har universitetet i en sådan här situation?

– Vi har naturligtvis ett ansvar varje gång vi skickar ut någon på ett uppdrag i konflikthärdar. Det vi kan göra är att avråda från att befinna sig i vissa områden, sedan är det upp till varje enskild person att ta ett eget ansvar i det, säger Jan Gambring, säkerhetschef vid Karlstads universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".