En lagbok och en domarklubba. Foto: Anders Wiklund/TT.
1 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT.
Britta Forsberg, Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
2 av 2
Britta Forsberg, Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Kvinnliga jurister i upprop mot sexism och trakasserier

Britta Forsberg: Tror att jurister ska kunna skilja på rätt och fel
0:51 min

Uppropen om sexuella trakasserier fortsätter. Igår gick över 4 400 kvinnor i juristbranschen ut i ett upprop där många vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier i branschen.

En av dom som skrivit under uppropet #medvilkenrätt är Britta Forsberg, jurist och universitetsadjukt på Karlstads universitet.

– Jag blev chockad över att det var så många historier och så många brutala övergrepp. Vi är ändå jurister och man tror att vi ska kunna skilja på rätt och fel. Riktigt så verkar det inte vara, säger hon till P4 Värmland.

Initiativtagarna till uppropet skriver i artikeln i Svenska Dagbladet att "informella och osäkra strukturer gynnar övergreppskulturer där kvinnor i beroendeställning utnyttjas", något som alltså gäller även inom juristbranschen.

– Jag tror vi måste lyfta kunskapsmässigt. Vi är inte så objektiva och neutrala som vi själva tror. Ta till exempel synen på våldtäktsoffer. Jag tror det fortfarande ställs onödiga frågor till målsäganden, säger Britta Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".