Renée Wåhlén, Karlstad, om avslag på sjukpenning, fattig
Renée Wåhlén Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Nekas sjukpenning - får sälja sina möbler

"Att inte bli betrodd känns väldigt tungt"
1:06 min

Försäkringskassan kommer att öka avslagen på sjukpenning ytterligare. En av dem som drabbats är Renée Wåhlén.

– Det är kämpigt. Jag har sålt möbler och lånat pengar av vänner för att få ihop till mat för dagen. 

Renée Wåhlen i Karlstad är för sjuk för att jobba, enligt arbetsförmedlingen, men för frisk för att få sjukpenning, enligt försäkringskassan. Så utan ersättning från någon av myndigheterna försöker hon och tonårssonen sedan i våras klara sig på 10 000 kronor i månaden.

Bakgrunden är försäkringskassans hårdare linje. Den innebär att fler  nekas sjukpenning. Under 2016 och 2017 har avslagen fördubblats i Värmland och enligt områdeschefen kommer de fortsätta att öka nästa år.

Det är närmare 500 värmlänningar som fått nej sedan i januari 2016. Det här innebär att även överklagandena ökat.

Renée Wåhlén har en pisksnärtsskada och kraftig värk efter en bilolycka och efter arbetsprövning har hon blivit utskriven från arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti.

Hon har överklagat försäkringskassans avslag i flera instanser och under utredningstiden får hon ingen ersättning. Hon lever på sin halva sjukpension och bidrag för bostad och barn.

– Jag tycker försäkringskassan gör ett stort fel när de går emot en läkare som skrivit läkarintyg. Att inte bli betrodd känns väldigt tungt.  

Att försäkringskassan hårdnat i sina bedömningar är på order av regeringen - som vill få ner Sveriges kraftigt ökade sjukpenningstal. Redan för ett år sen rapporterade P4 Värmland om att förändringen kunde ses i en kraftig ökning av avslag på sjukpenning.

Områdeschef för försäkringskassan i Värmland är Marie-Helen Lindström. Hon beklagar Renée Wåhléns situation.

– Det är bekymmersamt att vi har människor som hamnar i en situation där de har svårt att försörja sig.

Hon förklarar att det är två olika lagstiftningar som styr arbetsförmedlingen och försäkringskassan och därför kan en person nekas ersättning från båda instanser.

– Vi kan inte göra på annat sätt. Vi har en lag att förhålla oss till och vi måste göra våra bedömningar på ett korrekt sätt. Man kan mycket väl uppleva sig själv förhindrad och sjuk men det behöver inte betyda man har rätt till ersättning.

Det kommer bli fler värmlänningar som får avslag på sjukpenning under 2017 än under 2016. Och denna trend fortsätter

- Det kommer sannolikt att öka 2018 också. Det arbete vi gör nu handlar om att förbättra kvaliteten i våra bedömningar, utredningar och beslut.

I samband med kvalitetsarbetet så begär försäkringskassan oftare in kompletteringar av den sökandes läkarintyg.
Det här är en förändring som inte gillas av läkarkåren. Mer om det hör du senare i P4 Värmlands sändningar - med Marina Tuutma, ordförande i Sveriges distriktsläkarförening. 

Avslag på sjukpenning Värmland
2017 222 (tom september)
2016 229
2015 137
2014 150

Sjukpenningtalet Värmland
2016 11,6
2015 10,9
2014 10,1
2013 8,7
2012 7,6

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".