Ransäters hembygdsgård. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Ransäters hembygdsgård. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Kvarts miljon till hembygdsförening

0:52 min

Ransäters hembygdsförening har fått en kvarts miljon kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet.

Pengarna delas ut till föreningar som bedriver ideell kulturverksamhet och för hembygdsföreningen del innebär det att man nu kan rusta upp museidelen.

– Det betyder jättemycket. Om man tittar sig omkring i museet så ser man att de flesta modellerna är uppbyggda av papier-maché eller gips och den höga luftfuktigheten gör att saker börja vittra sönder, berättar hembygdsföreningens ordförande Ann-Sofie Pettersson.

Pengarna ska nu användas till att göra en översyn i lokalerna. Blanda annat ska ventilationen förbättras och man ska få säkrare nödutgångar.

– Jag var hemma till Stina Hellqvist igår, det här hon och hennes man som har dragit igång museet. Vi blev nästan rörda till tårar och satt och funderade på om det är hängrännorna vi ska ta tag i först eller kanske kan vi köpa en ny rullgardin för de är också söndervittrade på grund av fukt, säger Ann-Sofie Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista