Vetei en hand. Foto: Björn Lindgren/TT.
1 av 2
Foto: Björn Lindgren/TT.
Gunnar Larsson och Jan Helin. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Gunnar Larsson och Jan Helin. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Höstveteskörden ökade kraftigt i år

Jan Helin: Två tredjedelar var bra resten blev foder
1:08 min

Sverige har haft ett bra år vad gäller spannmålsskörd, med en ökning på nio procent jämfört med i fjol, enligt preliminära besked från SCB.

Årets totalskörd av spannmål beräknas till drygt 5,9 miljoner ton. Det är 9 procent mer än förra året och 8 procent mer än genomsnittet för de senaste fem åren, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Mer än hälften av årets spannmålsskörd utgörs av höstvete. Totalskörden av höstvete beräknas till 3 miljoner ton i år. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2016 och en ökning med 31 procent jämfört med femårsgenomsnittet.

Jan Helin är bonde i Härtsöga:

– Det gick ganska bra två tredjedelar av säsongen. Under den sista tredjedelen blev det regn och det gick bara till djurfoder.

Gunnar Helin har också en gård nära Jan Helin:

– Volymen på vetet var bra, men jag skördade mitt vete lite senare så i mitt fall blev två tredjedelar djurfoder.

Den nu publicerade preliminära statistiken baseras på uppgifter från ett delurval av 1 106 gårdar. Säkrare resultat som bygger på uppgifter från hela urvalet, 4 425 gårdar, kommer att redovisas den 14 december, skriver SCB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".