Moaz Drär, en av de nyanlända eleverna på karosseri och lackering på Nobelgymnasiet i Karlstad.
1 av 2
Moaz Drär, en av de nyanlända eleverna på karosseri och lackering på Nobelgymnasiet i Karlstad. Foto: Jenny Tibblin
Johan Edesberg, yrkeslärare på Nobelgymnasiet.
2 av 2
Johan Edesberg, yrkeslärare på Nobelgymnasiet. Foto: Jenny Tibblin

Nedläggningshotad utbildning blir kvar

Jonny Lindström: "Det har blivit väldigt bra"
4:20 min

Karosseri och lackering på Nobelgymnasiet blir kvar tack vare nyanlända från SFI. Kursen har haft problem med sökande elever och har varit nära att läggas ned. Men ett nytt samarbete räddar utbildningen.

– Nu ska jag slipa den här och så ska jag reparera den där det är skadat. Sedan ska jag också ta på färg på den, berättar Moaz Drär som är en av de nyanlända som går utbildningen på karosseri och lackering på Örsholmen.

Inne i bilverkstaden där karosseri och lackeringen håller till på Örsholmen i Karlstad råder full aktivitet.

Moaz Drär är 19 år gammal, han kommer från Eritrea och har bott i Sverige i två och ett halvt år. I september i år så började han den två-åriga utbildningen karosseri och lackering.

Men det var en stund sen det rådde full aktivitet i lokalen. För bristande intresse för inriktningen som man kan välja i årskurs två på fordonsprogrammet, har gjort att man faktiskt diskuterade om man skulle lägga ner inriktningen.

Utöver att det var få som sökte sig till utbildningen så kostar den också väldigt mycket att driva. Men då sa branschen ifrån. Vilket innebar att man fick tänka nytt.

– Vi har nyanlända som behöver ut i arbetslivet så fort som möjligt. Och vi har en inriktning som inte har sökande, kan man kolla om det går att få ihop de två. Så det är ju ett samarbete mellan vuxenskolan i kommunen, SFI och Nobelgymnasiet, säger Jonny Lindström.

Han fortsätter att berätta att SFI har halva tiden ungefär och Nobelgymnasiet har yrkesämnen halva tiden. Möten mellan alla ansvariga inleddes och sedan gick allt snabbt. I september började utbildningen.  

–  Så det har varit ganska snabba puckar och det har blivit väldigt bra på väldigt kort tid, säger Jonny Lindström som är biträdande rektor för fordons och transportprogrammet på Nobelgymnasiet.

Totalt är det 28 elever på karosseri och lackering nu varav 12 är från Yrkes-SFI. De nyanlända som går utbildningen har också naturligtvis ett brinnande intresse i att jobba som skadereparatör efter utbildningen.

– Det funkar jättebra. Lärarna berättar att de är jättenöjda och att de tycker att det är jättekul. De har fått väldigt intresserade elever som vill ha mer och lära sig snabbare. De vill gärna komma hit tidigare och stanna senare. Så det funkar väldigt bra, säger Jonny Lindström.

Johan Edesberg är yrkeslärare på Nobelgymnasiet och har lektionen idag. Han berättar att det har varit ett stort engagemang hos eleverna men att det också har blivit en hel del dubbelarbete eftersom alla i kursen måste lära sig samma saker. Oavsett vilket språk man har sedan tidigare.

– Vi har börjat jobba mycket med bilder och texter till bilderna, så att man ska förstå vad en motorhuv är, vad en framruta är osv. Det funkar väldigt bra, de går framåt väldigt fort i språket, säger Johan Edesberg.

– Det är bra att jag får en utbildning här i Sverige. Och vi har också en bra lärare som hjälper oss och jag gillar sådana här grejer. Jag gillar att jag blir något viktigt. Det känns bra, säger Moaz Drär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".