Kilenegården på Hammarö. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Kilenegården på Hammarö. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Per Aspengren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Aspengren (S). Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Tiodubblad avgift för Kilenegården

1:43 min

Hammarö kommun måste betala en retroaktiv klumpsumma till hembygdsföreningen, efter att i ett kvartssekel ha missat att betala arrende för lantbruksmark. Dessutom tiodubblas nu arrendet som kommunen betalar för Kilenegården.

Höjningen är rimlig eftersom avgiften har varit låg länge, anser kommunalrådet Per Aspengren (S).

– Om vi tänker på alla som besöker Kilenegården, senaste mätningen var 280 000, så är det väldigt billigt om vi betalar 10 000 i månaden, säger han.

Men ni har också kostnader för skötseln av anläggningen?

– Ja, så är det. Men det är också ett väldigt populärt utflyktsmål, som har stort värde för kommunen.

Friluftsområdet Kilenegården ägs av hembygdsföreningen, men har ända sedan 1968 arrenderats av kommunen.

Nu höjs avgiften som kommunen betalar till föreningen från 12 000 till 120 000 kronor per år, enligt det nya avtal som kommunstyrelsen har sagt ja till.

Vid friluftsområdet ligger också lantbruket Kilanda gård, där upplägget är att arrendatorn betalar till kommunen som sedan ska vidarebefordra pengarna till hembygdsföreningen.

Det här ju långt före min tid."

Men där har en rejäl miss nu uppdagats. Kommunen har det senaste kvartsseklet tagit in pengar från arrendatorn, utan att skicka dem vidare.

Därför har man nu enats om en retroaktiv summa på nära 140 000 kronor för de senaste tio åren.

För hembygdsföreningen betyder de nya tillskotten mycket. Bland annat kommer man ha större möjlighet att renovera vissa av sina fastigheter framöver, säger ordföranden Gunnar Törnqvist till P4 Värmland.

Hur missen med betalningarna har kunnat ske kan Per Aspengren inte svara på.

– Det här är ju långt före min tid, och det har ju varit från båda sidor. Det har ju ändå varit ett tätt samarbete mellan hembygdsföreningen och Hammarö kommun, och någonstans i hanteringen har det blivit så här, säger Per Aspengren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista