Bil som hamnat i diket efter snöfall och ishalka, arkivbild.
Bil som hamnat i diket efter snöfall och ishalka, arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Varning för ishalka efter regnig natt

En regnig natt kan orsaka ishalka på bred front. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ishalka över näst intill hela Sverige.

– Det är nog läge att ta det varligt så här på morgonkulan, säger Therese Fougman på SMHI.

Varningarna för plötslig ishalka utfärdades redan på torsdagskvällen, då det vankades nederbörd.

– Anledningen till att varningarna ligger kvar är att det har regnat under natten. Sedan har det klarnat upp och temperaturen sjunker till minusgrader på många håll, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI.

Det har utfärdats varningar för ishalka från Västerbottens kustland i norr till Kronobergs län i söder. I stort sett hela Svealand och Götaland ligger i riskzonen.

Det är svårt att bedöma hur halkigt det är bara genom att titta på vädret, poängterar Therese Fougman:

– Det kan vara plusgrader i luften i Götaland, till exempel, men fortfarande vara kallt i vägytorna.

Finns det några sätt att avgöra?

– Det man kan hålla utkik efter är om det glittrar på vägen. Eller om man kör bil och det skvätter på rutan av regn och plötsligt slutar. Då kan man ju misstänka att det är is och inte längre vatten.

Ju längre dagen lider desto varmare kan vägarna bli. Mitt på dagen kan halkan ha försvunnit, åtminstone i Svealand och Götaland, där prognoserna talar om temperaturer på runt 6-7 grader. I norr däremot fortsätter de att ligga runt nollan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista