Älgen Ferdinand utanför en veranda. Foto: Carina.
Den omtalade vita älgen fångad på bild nära en veranda häromdagen. Foto: Carina.

Ferdinand parkerade framför Carinas veranda

Carina: Vi är stolta över vår älg men nu är den för närgången
4:47 min

Skyddsjakten på den vita älgen stoppades i måndags, men för närboende är Ferdinand fortfarande ett problem. Häromdagen fick Carina besök av älgen.

Polisen i Värmland blåste i början av veckan av skyddsjakten på den numera världsberömda vita älgen i västra Värmland, detta för att älgen inte hade synts till under ett par dagar och inte uppvisat något aggressivt beteende. Men, de boende i området där älgen rör sig vittnar fortsatt om att älgen är oskygg och att den gör utfall mot människor. De boende känner sig otrygga runt sina egna hem när älgen är i närheten.

Carina fick närkontakt häromdagen:

– Det var i förrgår kväll vid 20-tiden. Jag satt och såg på tv:n när en granne ringde och sa att jag får se upp för nu står älgen alldeles utanför ytterdörren och äter granris ur dina blomlådor.

Nu står älgen alldeles utanför ytterdörren och äter granris ur dina blomlådor"

Hur kändes det då?

– Det känns väldigt obehagligt när han är så nära. Det är ju ett stort djur och man kan ju aldrig lita på vad han gör - det är otäckt, säger Carina till P4 Värmland.

Anledningen till att polisen tog beslutet om att inleda skyddsjakt på älgen var en händelse nyligen då älgen gjorde ett utfall mot en kvinna med hundar. Carina blev vittne till händelsen.

Då faller hon och jag tror först att det är älgen som stångat henne. Samtidigt får älgen syn på mig och avbryter attacken"

– Det var vid tretiden på eftermiddagen och skulle åka till doktorn. Då ser jag hur älgen sätter full fart och springer. Då ser jag en granne som kommer på vägen där hon motionerar sina hundar. Hundarna börjar skälla så hon vänder om och börjar springa. Då faller hon och jag tror först att det är älgen som stångat henne. Samtidigt får älgen syn på mig och avbryter attacken.

Vi har emellanåt varit mycket stolta över vår vita älg, men nu är han för närgången"

Carina och kvinnan skyndade sig bort för att undvika ett nytt utfall från älgen. Hon beskriver händelsen som mycket obehaglig.

Skyddsjakten blåstes ju av då älgen inte varit aggressiv. Vad tänker du om det?

– Älgen är ju inte alltid aggressiv. Han kan stå här och beta och ligga men det är just det att han går så nära husen. Och om han blir överraskad så går han ju till anfall. Vi har emellanåt varit mycket stolta över vår vita älg, men nu är han för närgången, säger Carina.

Hon vittnar också om att det har varit starka känslor kring älgen i sociala medier.

– Oja, det har varit massor på Facebook. Det är ju nästan som man får sluta läsa får man blir väldigt illa berörd. De sitter i Stockholm och har åsikter om något som de inte vet något om.

Skjut kärringjäveln" och "Skjut hundarna", det är jätteobehagligt"

Är det fråga om hot och hat?

– Ja, det är "Skjut kärringjäveln" och "Skjut hundarna", det är jätteobehagligt, säger Carina.

Hon hoppas att folk nu får en annan syn på den vita älgen och att det blir skyddsjakt på den igen:

– Det är inte bara den ståtliga och majestätiska älgen. Den tycker vi också om, men det är inte roligt att få den för nära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".