Karin Bengtsson, programledare för speciallärarprogrammet på Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karin Bengtsson, programledare för speciallärarprogrammet på Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

KAU kritiserar regeringens beslut

0:52 min

Karlstads universitet riktar nu kritik mot regeringens beslut om att alla studenter på speciallärar- och specialpedagogsutbildningarna i Sverige att få utbildning i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Det var under torsdagen som regeringen alltså klubbade igenom beslutet att alla som går speciallärar- och specialpedagogsutbildningarna ska få utbildning i NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, så som till exempel ADHD och Aspergers syndrom. Kravet på NPF-kunskap införs från och med hösten 2018.

Med beslutet möts av skarp kritik från Karlstads universitet, som främst är kritiska på två punkter.

– Det ena är att man förlägger det här kunskapsfältet till speciallärare och specialpedagoger. Vi menar att de här eleverna behöver stöd varje dag därför behöver det finnas i grundlärarutbildningen, säger Karin Bengtsson, programledare för Speciallärarprogramet på Karlstads Universitet

Den andra delen i kritiken handlar om att regeringen vill lägga på utbildningen som en kurs på 15 poäng extra, utan att något annat tas bort.

– Jag vet inte hur det är tänkt. Det är som att man säger det och då funkar det, men hur ska det göras? säger Karin Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista