Hanna Hellquist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Hanna Hellquist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Hanna Hellquist - världens sämsta diabetiker

7:39 min

Deltidsvärmlänningen Hanna Hellquist, författare och programledare gästar oss varannan vecka. Denna vecka om att vara en dålig diabetiker - och vita älgen Ferdinand.

Under diabetikermånaden har många pratat ut om sin sjukdom och en stora gala ledd av Peter Jihde har arrangerats. Men Hanna Hellquist, som dragits med sin diabetes sedan barndomen i Karlstad, hör inte till de som frontat kampanjen.

– Jag måste vara den enda svenska kända diabetikern som inte blivit kontaktad. Men jag förstår dem - för jag är ingen bra diabetiker. Det är en slags protest från när jag var liten - jag ville inte vara en sånt barn som åker på diabetesläger. Jag vill inte vara min sjukdom.

Samtidigt har hon sett sin morbror bli blind och få amputera ett halvt ben på grund av sjukdomen, så hon tar den på större allvar i dag.

Dagens andra ämne var den stora rikssnackisen - den avlivningshotade vita älgen Ferdinand.

– Varför ska ni skjuta den vita älgen era galna värmlänningar? skrattar hon, men fortsätter:

– Jag står alltid på djurens sida i princip. Den kan ju inte veta var människogränsen går. Samtidigt har vi ett gäng bruna älgar som ingen bryr sig om. Så egentligen borde man väl lika gärna kunna skjuta Ferdinand i så fall. Alla dessa människor som nu tänker "hur fan resonerar de i Värmland, ska de skjuta en vit älg", samtidigt som de mosar in lunchhamburgaren i munnen. Det är ju inte konsekvent, säger Hanna Hellquist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista