Landstingets logotype. Foto: Sveriges Radio.
Händelsen, som landstinget anmälde enligt Lex Maria, inträffade hösten 2016. Foto: Sveriges Radio.

Utredning om felaktigt opererad äggledare avslutas

Skulle operera bort blindtarm
1:09 min

Inspektionen för vård och omsorg avslutar nu ärendet kring händelsen när en äggledare opererades bort på en värmländsk patient, istället för en blindtarm.

Det var en natt hösten 2016 som en kvinna i 50-årsåldern skulle opereras akut i Värmland för blindtarmsinflammation. Men efter operationen uppdagades att en äggledare hade tagits bort istället för blindtarmen.

– Akut kirurgi är inte alltid en förutsägbar verksamhet. I det här aktuella fallet är det ett väldigt inflammerat område man opererar i, och anatomin är derangerad, sa Tony Schönberg, verksamhetschef för kirurgin i Karlstad och Arvika, till P4 Värmland om händelsen.

Han beskrev anatomin som derangerad, vilket enkelt uttryckt innebär att det är rörigt. Inflammationen gör vävnaden skör och svullen och olika strukturer som normalt inte sitter fast i varandra ”klistras ihop”.

Landstinget anmälde händelsen enligt Lex maria. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, avslutar nu ärendet trots brister i utredningen.

Enligt beslutet från IVO har de inte fått svar på alla kompletterande frågor och utredningen har innehållit motsägelsefulla yttranden.

IVO har haft möte med landstinget om patientsäkerheten och kommer att fortsätta följa vilka åtgärder som vidtas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".