Aida Badeli, ledamot i Grön ungdoms förbundsstyrelse. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Aida Badeli, ledamot i Grön ungdoms förbundsstyrelse. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Aida startade upprop mot sexövergrepp inom politiken

3:30 min

Över tusen kvinnliga politiker protesterar mot sexövergrepp och trakasserier i maktens korridorer. Initiativtagare till uppropet är Karlstadstjejen Aida Badeli.

På två dagar fick Aida Badeli, talesperson för Grön ungdom, en enorm respons på den grupp hon startade i sociala medier.  

– Det sluta inte växa. Det visar vilken stor efterfrågan det varit på en grupp där kvinnliga politiker samlas och delar med sig av vad de varit utsatta för.

Tidigare under nätkampanjen #metoo har andra yrkesgrupper som jurister och skådespelare satt ner foten.
När politikernas upprop "Maktens korridorer" i fredags kväll publicerades i flera medier hade man fått in 150 berättelser och 1300 underskrifter.

– Det kändes jättekul att det blev ett sådant bra gehör men det som gör mig väldigt ledsen är att läsa alla olika berättelser om vad de här kvinnorna varit utsatta för.   

Bland de som vittnar finns riksdagsledamöter, ministrar och EU-parlamentariker och det som beskrivs är till exempel olämplig beröring, ovälkomna kyssar och våldtäkter.  

– Det jag reagerade mest på är alla de unga tjejerna som precis blivit aktiva inom politiken men som blivit sexuellt trakasserade av väldigt mycket äldre män. Det är oerhört problematiskt för det kan släcka många kvinnors politiska engagemang.

Aida Badeli är 21 år och uppvuxen i Göteborg men bor sedan några år i Karlstad. Hon sitter i Grön ungdoms förbundsstyrelse.

– Det jag själv upplevt är opassande närmanden - att man står på ett möten och någon kommer alldeles för nära och tar på en.

Hon hoppas nu att alla partier sätter sig ner och diskuterar vad man ska göra för att problemen ska upphöra inom det egna partiet.

– Det finns en möjlighet för partierna att ta bort personer från listor till valet 2018 - personer som man vet utsatt kvinnor för sexuella trakasserier och övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista