Sofie Skoog under damernas höjdhopp under Karlstad Grand Prix på Tingvalla IP. Foto: Kicki Nilsson/TT arkiv.
Sofie Skoog, här under Karlstad GP i somras, är landets främsta höjdhoppare just nu. Om det nya hoppcentrumet kan resultera i efterföljare återstår att se. Foto: Kicki Nilsson/TT arkiv.

Karlstad blir nationellt hoppcentrum

Ett nytt hoppcentrum ska startas i Karlstad, har friidrottsförbundets styrelse beslutat. Karlstad är en bra miljö med stark tradition, enligt förbundsbasen Björn O Nilsson.

Det är svensk friidrotts fjärde prestationscentrum som planeras, och som väntas starta första kvartalet nästa år. Och detta alltså i Karlstad, staden där Sveriges just nu främsta höjdhoppare Sofie Skoog har sin bas.

Karlstad är "en bra miljö där friidrotten har en stark tradition och stor kompetens", säger förbundets ordförande Björn O Nilsson i ett pressmeddelande.

Det är ett bevis på att friidrottsmiljön i Karlstad är stark."

Prestationscentrumen ska vara samlingsplatser för utbildning och utveckling, och sedan tidigare finns det för andra grenar i Växjö, Falun och Göteborg. Varje prestationscentrum har ett nationellt uppdrag, och stöttar elitsatsande friidrottare i respektive grengrupp.

– Det är viktiga miljöer som vi satsar mycket på. Allt för att vi i nutid och även i framtiden ska ha friidrottare som är en del av ett starkt landslag och konkurrerar med den yttersta världseliten, säger förbundskaptenen Karin Torneklint i pressmeddelandet.

IF Götas klubbchef Johan Engberg är glad över beskedet:

– Det är ett bevis på att friidrottsmiljön i Karlstad är stark. Föreningen, Karlstads universitet och Karlstads kommun genom friidrottsgymnasiet kommer nu att gemensamt ta ansvar för prestationscentrum hopp och jobba hårt för att utveckla hoppgrenarna nationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".