rullstolsdans karlstad
Christine Savela snurrar i en västkustswing. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Första rullstolsdanslägret populärt

3:19 min

Det blev fullt hus på det första rullstolsdanslägret i Värmland.
– Det är jättekul att man kan lära sig dansa fast man sitter ner, säger Christine Savela.

Det var ett nybörjarläger som arrangerades i helgen i Orrholmsskolans gymnastiksal i Karlstad.

– Det känns enkelt när man väl får in takten och stegen och hur föraren ska snurra på mig, säger Christine Savela från Karlstad.

Danserna som lärdes ut var bugg, vals och swing. Vid rullstolsdans är det den gående som för och den som sitter i stol får jobba mycket med bål och armar.

– Man har fått lära sig nya saker man inte trodde man skulle klara av i rullstol. Det roligaste är att man håller igång kroppen och kan åka runt här med olika danspartners, säger Peda Cupurdija från Arvika.

Arrangören Lena Källd Palmer är ordförande för Värmlands parasportförbund och ledare i Kils parasportföreningen där man håller rullstolsdanser varannan onsdag.

– Man har försökt med flera läger ute i landet som inte blivit något för att det inte varit deltagare nog men här fick jag sätta stopp för att vi skulle få plats. Det har varit jättebra intresse.

Det var tjugo deltagare som fick plats på lägret.
Teresé Antonsson var med som instruktör på lägret. Hon är även ordförande för Parasport Sveriges idrottskommitté för rullstolsdans och hennes uppfattning är att de rullstolsdansläger som arrangerats tidigare runtom i landet varit mycket välbesökta och uppskattade.

Flera av förarna på lägret beskriver att det är annorlunda att föra en som sitter. Håkan Ramsén från Halland som är en van socialdansare har en uppmaning.

– Det är jättehärligt för man får ett helt annat flyt när man dansar med någon som är rullstolsburen som man inte kan få med en gående. Det är mjukt och behagligt. Alla borde testa bjuda upp någon som sitter i rullstol!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista