Mats Andersson och Johnny Olsson. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Tvärudsborna Mats Andersson och Johnny Olsson. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Byborna ser älgparken som ett sista alternativ

2:50 min

Trots att skyddsjakten på den vita älgen i Gunnarskog är avblåst så är älgen fortfarande ett problem för många av de boende i Tvärud.

Mats Andersson och Johnny Olsson vittnar om återkommande incidenter med Ferdinand. Han blev föräldralös vid sex månaders ålder och byborna fällde sly och la ut ensilage så att han skulle få mat. Nu har älgen vant sig vid att gå runt i trädgårdarna. Mats och Johnny menar att den som inte vet när en älg markerar revir, kan vara illa ute.

– Han har varit oskygg hela tiden, säger Mats.

Ferdinand har gjort utfall mot hundar och boende i Tvärud. Älgens beteende är märkligt och inte riskfritt. Älgparken i Ekshärad har sagt sig vara villiga att ta emot Ferdinand, men att en vild älg helst ska vara kvar i skogen.

– Det vore synd att spärra in honom resten av livet, men finns det inga utvägar så är det ju till att fundera på, menar Johnny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista