Hans Mikael Dalgren och en karta som visar var Nya Kaledonien ligger. Foto: Privat och TT.
Hans Mikael Dalgren bor på Nya Kaledonien. Foto: Privat och TT.

Jordskalv nära Nya Kaledonien: "Sängen flyttade sig"

3:52 min

Ett kraftigt jordskalv nära Nya Kaledonien i Stilla havet har lett till tsunamivarningar i området. Hans Mikael Dalgren från Grums bor på ögruppen sedan sex år tillbaka och vaknade av skalvet inatt.

– Första gången jag märkte av det var natten till idag. Jag vaknade av att sängen flyttade sig åt alla håll. Det var en knepig känsla eftersom jag aldrig varit med om det tidigare, berättar Hans Mikael Dalgren för P4 Värmland.

Han insåg snart vad det handlade om så han låg kvar i sängen och "kände av läget". Skalvet Hans Mikael vaknande av varade i uppemot 15 sekunder. Däremot när han åkte till jobbet så var det ett nytt skalv som var kraftigare än det sista.

Den andra jordbävningen, med magnitud 7,0, inträffade strax före klockan tio på måndagsmorgonen lokal tid. Skalvets centrum låg omkring sju mil öster om orten Tadine, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

– Enligt min fru hördes det att huset flyttade sig. Så det var kraftigare. Det här har hållit på ett tag nu så vi får hoppas att det inte blir värre, berättar Hans Mikael Dalgren.

Nya Kaledonen, ett franskt territorium i sydvästra Stilla Havet, ligger längs den så kallade Eldringen. Det är ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner där runt 90 procent av världens jordskalv inträffar.

Hur rapporteras det om skalven lokalt?

– Ganska måttlig skulle jag vilja säga. Det är nog mer i Sverige än det är här. Det har varit en liten notis i tidningen, det är allt.

Det har ju gått ut tsunamivarningar, har du märkt av detta?

– Vi har inte märkt någon tsunami. Det kan inte vara några större vågor i allafall för vi har inte fått några varningar här, säger Hans Mikael Dalgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista