En elcykel. Foto: Lise Åserud/TT.
Årets julklapp 2018 enligt HUI. Foto: Lise Åserud/TT.

Elcykeln blir årets julklapp

Elcykeln blir årets julklapp. Enligt HUI Research representerar elcykeln den tid vi lever i.

Den "speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt önskan att vara fri, flexibel och stundtals bekväm", enligt HUI Research.

Mer än var tionde cykel som säljs i Sverige i dag är en elcykel. Förra året såldes 45 000 stycken - och under innevarande "cykelår" har försäljningen ökat med över 50 procent.

Den har gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp, enligt HUI Research, som utser årets julklapp.

– Elcykeln representerar definitivt den tid vi lever i, säger Johan Larsson, analytiker på HUI Research.

Elcykeln har också hamnat i det politiska rampljuset. I regeringens budgetförslag för 2018 föreslås en premie för billigare elcyklar - som en stor del i en klimatsatsning. Det kan innebära att staten står för en fjärdedel av kostnaden för elcyklar som kostar upp till 10 000 kronor.

Den julklapp som utses ska uppfylla HUI Researchs tre kriterier: vara en nyhet eller något som har fått ett nyväckt intresse, den ska spegla den tid vi lever i samt ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i många exemplar.

Här är några gamla klassiker.

  • 2016: VR-glasögon. VR står för virtual reality och med hjälp av sådana glasögon upplever sig användaren vara omgiven av en datorgenererad verklighet.
  • 2013: Råsaftcentrifug. Att göra sin egen juice kan vara både roligt och bli gott. Men handen på hjärtat - står din råsaftcentrifug fortfarande på diskbänken eller är den instoppad i ett mörkt köksskåp?
  • 2008: En upplevelse. Gångbart alla år, egentligen. Det kan ju vara alltifrån ett mysigt krogbesök till ett spännande äventyr i luften. Upplevelserna säljs fortfarande förpackade som presentkort ute i handeln.
  • 2000: Dvd-spelare. Sannerligen en hård klapp. I dag är den dock inte längre ett nödvändigt ont, eftersom många gärna ser på film på nätet i stället. 
  • 1997: Tamagotchi. Blev snabbt en inneleksak. Och visst är den lättare att ta hand om än hund och katt? Konceptet känns kanske lite passé, men hör och häpna - Tamagotchin kommer snart i ny miniversion.
  • 1993: Parfym. För vissa är detta alltid årets julklapp. Säkert mycket uppskattat - om man tar hänsyn till mottagarens doftpreferenser.
  • 1990:Woken. Asiatisk mat var hett, och med en schysst panna kunde vi tillaga käket på rätt sätt. Detta kok- och stekkärl går fortfarande att hitta ute i handeln.
  • 1988: Bakmaskin. En maskin som bakar - blandar, knådar, jäser och gräddar automatiskt. Maskinens popularitet har dock gått både upp och ner genom åren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".