Ett flygplan
Flygplan Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Ny flygplats byggs nära skidanläggningar

1:09 min

En ny storflygplats med möjlighet att ta emot plan med 250 passagerare byggs just nu i Dalarna vid Rörbäcksnäs intill gränsen till norra Värmland.

Flygplatsen heter Scandinavian Mountains Airport och ska serva skidturister till Sälen och Trysil. Flygplatsen kommer att vara färdigbyggd 2019 och då kunna ta emot stora flygplan.

Det kommer även att byggas ett shoppingcenter i anslutning med plats för ett 30-tal butiker. Det handlar om en  utbyggnad av det befintliga sportflygfältet vid Mobergskölen intill Rörbäcksnäs i Dalarnas län nära Värmlandsgränsen som ska skapa ett nytt snabbt sätt att besöka skidanläggningarna i närheten året runt.

En ny flygplats i kombination med handel och upplevelser ska skapa tillgänglighet och nya möjligheter för hela regionen. Och närheten till Branäs finns, även om man där väljer och avvakta utvecklingen för att se hur det går för flyget.

– Det ska till stora volymer innan det blir lönsamt, säger Anders Kjällström som är vd för Branäs skidanläggning i norra Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista