Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vanligare med utländska orkestermusiker

Publicerat tisdag 21 november 2017 kl 14.20
Operachefen: Inte konstigt att många musiker söker sig hit
(1:03 min)
Ole Wiggo Bang. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ole Wiggo Bang, opera- och orkesterchef Wermland opera. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Har nivån på svenska musiker sjunkit eller är det kanske nivån på provspelningarna höjts? Varför orkestrarna till allt större del består av utlandsutbildade musiker är en komplicerad fråga med flera svar, säger operachefen Ole Wiggo Bang.

Musiker med svensk utbildning håller inte lika hög nivå som musiker med utländsk utbildning. Det anser fem av Sveriges största symfoniorkestrar enligt en undersökning som Sveriges Radios Kulturnytt har gjort. Tre av dessa fem menar dessutom att kompetensen hos svenskutbildade musiker har sjunkit.

Men kanske är det inte nivån på musikerna som har sjunkit, utan nivån på provspelningarna inför tillsättande av musikertjänster som höjts, säger Wermland operas opera- och orkesterchef Ole Wiggo Bang.

I andra delar av Europa och världen läggs orkestrar ner i stor omfattning. Då är Skandinavien tryggt och väldigt attraktivt säger Ole Wiggo Bang, med offentligt finansierade stabila kulturinstitutioner. Sp att många utländska musiker söker sig till skandinaviska orkestrar är inte så konstigt, menar han. 

Det finns mycket som är positivt med att utländska musiker söker sig hit och svenska söker sig utomlands, understryker Ole Wiggo Bang, och lyfter särskilt fram forskningen och behov av kulturutbyte.

Inom musiken, som inom dansen, talar alla samma språk, på ett sätt. De vanliga språkliga hindren som finns för andra yrkesgrupper utgör inga problem för musiker där kommunikationen till stor del bygger på internationella musiktermer och noter.

Men långsiktigt finns det problem med att de svenska symfoniorkestrarna till allt större del består av utländska musiker.

– Faktum är att det blir fler och fler utlänningar som får jobben, och det är inte bra sett utifrån vad som sker längre fram med kompetensförsörjningen, säger Ole Wiggo Bang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".