Matilda Bergström tillsammans med sin mamma Maria Andersson som båda har diagnosen ADHD.
Matilda Bergström tillsammans med sin mamma Maria Andersson som båda har diagnosen ADHD. Foto: Jenny Tibblin

ADHD-medicinen förändrade livet för mor och dotter

4:41 min

Förskrivningen av ADHD-läkemedel till barn (0-14 år) har ökat kraftigt i landet under de senaste tio åren. I Värmland har den ökat med drygt 300 procent.

Maria Andersson fick sin ADHD-diagnos för 15 år sedan och sen dess har hon tagit ADHD-medicinen Ritalin. Dottern Matilda Bergström som är 19 år idag fick sin diagnos när hon var 14 år. Även hon tar Ritalin men bara när hon behöver det.

Matilda berättar hur det var i till exempel klassrummet innan hon fick sin diagnos och sin medicin.

– Jag pratade väldigt mycket, jag blev utskickad och jag störde väldigt mycket. Jag kunde inte koncentrera mig och jag gjorde allt man inte skulle göra på en lektion, berättar Matilda Bergström.

Och medicinen har varit avgörande för Matilda.

– Det var skönt. För då kunde jag äntligen fokusera och jag kunde hålla mig till mitt. Jag behövde inte göra allt annat som man inte ska göra utan jag kunde hålla mig till uppgiften, säger Matilda Bergström.

Innan Maria fick sin diagnos, för 15 år sedan, så hade hennes liv varit kaos.

– Mitt liv innan har varit en total katastrof. Från att vara hyperaktiv som barn till fram och tillbaka i olika familjehem och jag klarade inte skolan. Jag kunde inte sitta still, jag var clownen och pajasen. Men duktig inom de kreativa ämnena, slöjd, bild och idrott. I tonåren så hamnade jag i missbruk, det tog många år av mitt liv. Inte förrän jag fick min diagnos för femton år sedan så kunde jag förändra mitt liv, säger Maria Andersson.

Och livet fick en helt annan vändning efter medicinen.

– Från att inte ens kunna läsa en tågtabell och inte veta vart Jukkasjärvi och Malmö ligger på kartan så kunde jag resa. Och framför allt, det häftigaste, var att jag kunde få vara den mamma jag ville vara, berättar Maria Andersson.

På tio år har förskrivningen av ADHD-läkemedel till barn ökat med mer än 300 procent i Värmland. Mer än var tionde barn i Värmland som har diagnosen får medicin för det idag. Trots det tillhör Värmland de län där ökningen inte är så stor. I Gävleborgs län så ligger ökningen på 1000 procent. Det visar statistik från Socialstyrelsens läkemedelsregister som Sveriges Radio har beställt.

– Det är ju inte konstigt att det ökar, ju mer kunskap vi får desto mer diagnoser och utredningar blir det. Sedan har det ju blivit lättare att skriva ut medicinen jämfört med hur det var när jag började. När jag fick min medicin så fick man söka licens, berättar Maria Andersson.

– Jag tycker väl att det är både bra och dåligt. Ibland kan jag känna att de kanske slänger ut det lite för lätt. Men samtidigt är det bra för de som verkligen behöver det, att det inte är sådan svår procedur till att få det. Vilket kan hjälpa dem jättemycket, säger Matilda Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista