Mats Bergman framför konstverk. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio
Gallerist Mats Bergman. Foto: Carol Atallah/Sveriges Radio

Konstrundor - hot mot gallerier

1:32 min

Försäljningen ökar för svenska konstgallerier och konsthandlare, men antalet gallerier på landsbygden minskar och det beror på konstrundorna, menar galleristen Mats Bergman.

– Nu har ju antalet gallerister sjunkit ganska drastiskt, framför allt på landsbygden. Jag tror att de här konstrundorna, som uppmärksammas väldigt mycket, förstör mycket för de lokala gallerierna, säger Mats Bergman som driver gallerier i Stockholm och Karlstad.

Svenska galleriers och konsthandlares försäljning ökar, framför allt ökar försäljningen till utlandet. Det visar en ny rapport som Konstnärernas Riksorganisation låtit ta fram. Men antalet gallerister på landsbygden minskar och det beror på konstrundorna enligt Mats Bergman som är gallerist i Karlstad.

– I vilken annan bransch som helst skulle inte ett företag godta att leverantören säljer vid flera tillfällen hemifrån. Det är som att Hugo Boss skulle stå på stora torget i Karlstad och sälja ut kostymer till halva priset två gånger per år, det skulle inte handeln godta, säger Mats Bergman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista