Aida Alvinius, doktor i Sociologi på Försvarshögskolan och hennes dotter Victoria.
Aida Alvinius, doktor i Sociologi på Försvarshögskolan och hennes dotter Victoria. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Lättnad och glädje trots lång väntan

1:58 min

FN-tribunalen i Haag fäller Ratko Mladic för bland annat folkmord och brott mot mänskligheten. Han döms till livstids fängelse. Karlstadsbon Aida Alvinius är glad - trots att hon tycker att det tagit för lång tid att få honom fälld.

Ratko Mladic åtalades bland annat för mordet av omkring 8 000 muslimska män och pojkar från Srebrenica i östra Bosnien-Hercegovina 1995. Som den högste befälhavaren för den bosnienserbiska armén under kriget var det han, menar åklagaren, den som gav order om dödandet som av FN:s domstol klassats som folkmord.
 
Mladić, i dag 74 år, åtalades också för folkmord i andra delar av Bosnien-Hercegovina, för etnisk rensing, för terror mot invånarna i Sarajevo under den över tre år långa belägringen av staden och för att ha tagit FN-personal som gisslan.

Nu döms Mladic till livstids fängelse.

Aida Alvinius i Karlstad är lättad, men hon tycker att det tagit lång tid att få honom fälld.

– Domen var väntad, men samtidigt har det tagit för lång tid tills rättvisan kunde ha sin gång. Jag känner glädje att rättvisan ändå finns trots denna långa väntan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista